Helena Dyrssen: ”Januariavtalet finns inte längre – det femte, sovande partiet har vaknat”

Foto: Roy Rossovich/Jeanette Andersson/Linda Nyberg

Helena Dyrssen, VD, partner och seniorkonsult på Nordic Public Affairs, medverkade tidigare idag i P1-morgon och kommenterade läget i regeringskrisen. I samtalet deltog även Carl Melin, statsvetare och tidigare socialdemokratisk partistrateg, och Per Schlingman, före detta partisekreterare för Moderaterna.


Samtliga medverkande var överens om att talmansrundorna sannolikt kommer att vara över inom ett par veckor.


Helena Dyrssen kommenterade även läget för Liberalerna samt de strategiska överväganden som Nyamko Sabuni står inför. 


– På många sätt var det ett jobbigare läge efter valet 2018, när man hade gått till val med de andra allianspartierna. Förvisso hade Liberalerna gjort uttalanden om samarbete med Sverigedemokraterna, men grundkonceptet var ändå en alliansregering. Denna gång har Liberalerna samarbetat inom januariavtalet som inte längre finns eftersom det femte, sovande partiet (Vänsterpartiet) plötsligt har vaknat och ställer krav på avtalet. Sabuni har också beslut från det högsta organet att verka för en Kristersson-regering, sa Helena Dyrssen.


En annan underlättande faktor är att man internt i Liberalerna har lagt de tidigare oenigheterna åt sidan.


– Jag upplever det som att man slutit ledet i partiet. Man har accepterat att det finns en majoritet och också en minoritet. Majoriteten vill stödja en Kristersson-regering och det har minoriteten accepterat, sa Helena Dyrssen.


Länk till inslaget i P1-morgon: https://sverigesradio.se/artikel/sa-gar-snacket-i-maktens-korridorer