Per Rosencrantz: ”Strategin får inte bli som en GPS”

Chefstidningen har pratat ledarskap med tre valgeneraler. Per Rosencrantz, tidigare valstrateg för Moderaterna och partner på Nordic Public Affairs, menar att näringslivet kan lära av politiskt kampanjarbete.

Foto: Viktor Gårdsäter

Valstrategin ska förankras i god tid och den måste förankras brett. Ledarskapet hos dem som leder kampanjen ligger i att förfoga över den.

– Strategin får inte bli som en GPS där man slagit in en färdväg man inte kan avvika från, säger Per Rosencrantz som varit valstrateg för Moderaterna i flera valrörelser, senast 2018.

Snabbrörligheten är den primära uppgiften för ledningen.

– Hur väl man än tänkt igenom vilka frågor som är viktiga, vilka väljargrupper man måste vinna och kampanjens syfte så kommer omvärldsförändringar att ske. Då måste man ha taktiskt manövreringsutrymme.

I övrigt handlar det om att kanalisera valarbetarnas engagemang snarare än att driva på det, menar Per Rosencrantz. Mycket energi läggs på att ta reda på och anpassa material och budskap efter responsen från väljarna. Opinionsmätningar kan både hjälpa och stjälpa.

– Det tuffaste kan vara om man känner motvind. Man kan ha motvind hela mandatperioden, det gör inte så mycket, bara man känner medvinden under sommaren. Då! Det ger kraft och extra energi.

Inom politiken är det accepterat och naturligt att kritisera sina konkurrenter, säger han.

– Det finns bara 349 mandat i Sveriges riksdag, och de ska fördelas proportionerligt till partierna. Kakan kan inte växa.

I affärslivet talar man däremot sällan öppet kritiskt om konkurrenter.

– För varje konkurrerande hamburgerrestaurang som öppnar så är det exempelvis bara mer konkurrens med alla andra restauranger. Och det är ju bra. Ni konkurrerar också – tillsammans – med ”äta maten hemma”. Men så fungerar det inte för partier, säger han.

Däremot, understryker han, måste kritiken vara saklig. Väljarna vill inte lyssna på svartmålning och smutskastning. Ansvaret för det ligger ytterst hos valledningen.

– Tonaliteten är en av grundbultarna i en valstrategi. Det handlar inte bara om de andra partierna, det handlar om beskrivningen av Sverige. Ska vi bara rikta in oss på problemen? Vad är egentligen vår samhällssyn? Om man jämför med ett företag: vad är det för varumärke vi vill ha?

I en kampanj arbetar man aktivt med att höja statusen på det oglamorösa grovjobbet.

– Ibland ser man bilder på politiker som kampanjar. ”Titta, jag är också ute när det regnar och delar ut flyers i brevlådor”. Det är inte primärt för väljarna, det är kommunikation till partiet, för att visa att vi är flera som gör det här, säger Per Rosencrantz.

Han menar att även om exempelvis en hög chef inom industrin inte har färdigheterna som krävs för en arbetsdag på fabriksgolvet finns här ändå något att lära.

– I stora organisationer skulle man kunna lära av politiken, även om jag respekterar att det är svårt att sätta sig och köra buss om man inte har busskörkort. Men man kanske kan göra någonting? Det finns ett värde i att visa att vi är ett lag och jobbar för samma sak.