Per Rosencrantz kommenterar spretande opinionsmätningar i Expressen och SvD:s podd Ledarredaktionen

Valrörelsen växlar upp och opinionsmätningar publiceras nu dagligen – med spretiga resultat i det höga tempot. Per Rosencrantz, opinionsanalytiker på Nordic Public Affairs, understryker att att felmarginalerna är stora, men att skillnaderna också kan bero på att väljarna är rörliga just nu.

I Expressen kommenterar Per Rosencrantz de spretande resultaten i opinionsmätningarna tillsammans med Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap med inriktning på valforskning vid Göteborgs universitet, och Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Utdrag från Expressen:

– Före valrörelsen var det väldigt jämnt opinionsläge under lång tid. Men nu har det börjat hända verkligt mycket, plötsligt är det jättestarka vindar sedan flera institut börjat med dagliga mätningar, säger Per Rosencrantz, opinionsanalytiker på Nordic Public Affairs.

– Det är svårt att tolka läget just nu. Antingen är väljarna osäkra eller så ger dagliga mätningar större slag i opinionen. Så man bör vara försiktig med att dra slutsatser, säger han.

Per Rosencrantz, tidigare strategichef hos Moderaterna, säger att de spretiga mätningarna kan påverka valrörelsen på flera sätt. Dels ger de väljarna olika information vilket har betydelse för dem som tänker rösta ”strategiskt”. Dels skapar de intern oro inom partierna som måste reagera på nya noteringar varje dag i stället för att föra fram sakfrågor.

Han understryker – liksom andra experter och chefer för opinionsinstitut – att väljarna ska se kritiskt på mätningarna och vara medvetna om att många förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.

Under gårdagen medverkade Per Rosencrantz också i SvD:s podcast Ledarredaktionen där han tillsammans med Carl Melin, forskningschef på tankesmedjan Futurion, kommenterade de spretande mätningarna och läget inför valet.

Per Rosencrantz framhåller att han tror att regeringsfrågan kommer avgöra.

Samtalet leddes av Andreas Ericson.