Per Rosencrantz i DN: ”har träffat många på Östermalm som bytt sida”

Vår opinionsanalytiker Per Rosencrantz kommenterar valresultatet i dagens DN. Följande är ett utdrag från artikeln.

Socialdemokraterna går kraftigt framåt och Moderaterna gör sitt sämsta riksdagsval i Stockholm på femtio år. Enligt statsvetare och politiker är förklaringen att stockholmare hellre röstar rött än att lägga en röst på en SD-koalition.

– Jag har träffat många på Östermalm som bytt sida och för första gången röstat på S på grund av SD, säger Per Rosencrantz, lokalt aktiv moderat.

Medan moderatledaren Ulf Kristersson förbereder sig för att överta Rosenbad har regeringskvarteren och delar av innerstaden blivit allt rödare efter valet. Socialdemokraterna går kraftigt framåt i riksdagsvalet i Stockholm och landar på 28,2 procent. I både Stockholms stadshus och regionen ser M ut att förlora makten.

Stockholmsmoderaterna gör sitt sämsta riksdagsval sedan 1973 med 19,1 procent. Vid de luggslitna valaffischerna utmed Strandvägen står den politiskt aktive moderaten Per Rosencrantz som sett partiet dala sedan födseln.

– Det här är ett skifte. Att S vinner i storstäderna medan moderaterna tappar. Det är en omvänd bild av hur det såg ut på 80-talet. Då hade M 30 procent i riksdagsvalet i Stockholms stad och nationellt bara 20 procent. Nu ser vi ut att bli mindre än nationellt, säger Per Rosencrantz, som även är opinionsanalytiker.

Även på blåaste Östermalm tar socialdemokraterna borgarröster. I distriktet vid Nybroplan får S drygt sju procent av rösterna, lika många som M tappar. Sverigedemokraterna når bara tio procent, en obetydlig ökning jämfört med förra valet.

– Jag har träffat många på Östermalm som bytt sida och för första gången röstat på S på grund av SD. Antipatierna mot SD är större i Stockholm än övriga landet. Då kan man till och med som borgerlig väljare tänka sig att byta sida, säger han.

Även om årets vallek var full av säkra M-kort som gängkriminalitet, våldsbrott och elpriser, tror han att de frågorna inte slår rot i storstadsasfalt som i landsortsmylla.

– I Stockholm kan man bo ganska segregerat och isolera sig i sin enklav och inte märka de här problemen i sin vardag på samma sätt som i mindre orter. Elpriserna är ju mest en fråga för villaägare och många Stockholmare har goda marginaler.