Per Rosencrantz i SvT Agenda: ”Stockholm inte längre internationellt undantag”

I söndagens Agenda kommenterar Nordic Public Affairs opinionsanalytiker Per Rosencrantz valresultatet i Stockholm. Inslaget börjar 31 minuter in i sändningen. I inslaget deltar även Carl Melin, forskningschef på tankesmedjan Futurion.

Det bärande temat i inslaget är att Stockholm har blivit mer likt internationella storstäder på så sätt väljarna är mer vänster än i övriga landet.

– Jag minns en amerikansk forskare som hade två exempel på huvudstäder som inte har en röd kärna – det var Stockholm och Madrid. Den spaningen måste nu uppdateras, säger Per Rosencrantz.

I inslaget lyfts också Moderaternas fokus på trygghets- och energifrågor som en förklaring till nedgången i Stockholm.

– I Stockholm kan man bo väldigt segregerat, långt ifrån områden som har trygghetsproblem. Men om man bor i en mindre stad som Eskilstuna så går det inte att undvika. Om man tittar ut över Stockholms innerstad så ser man många nybyggda hus och solceller på taken. Då blir ju elpriset inte så styrande för plånboken, säger Per Rosencrantz.

Per Rosencrantz lyfter även att löften om sänkta skatter inte längre förefaller bita på innerstadsborna.

– Höjda skatter skulle nog inte heller fungera. Socialdemokraterna har varit väldigt smarta som försökt ta bort alla ekonomiska konflikter som skulle kunna störa storstadsväljarna under valrörelsen. Även om det inte finns någon efterfrågan på sänkta skatter så tror jag att man skulle bli väldigt skrämd om man skulle höja skatten. Det har vi sett i tidigare val, säger Per Rosencrantz.